Svenska Peugeotklubben – Club Peugeot de Suède – grundad 1979

De första stegen på vägen mot vad som skulle bli Svenska Peugeotklubben, togs på hösten 1978 utav en handfull 203- och 403-entusiaster. På vårvintern 1979 hade klubben sitt första konstituerande möte i Akalla utanför Stockholm, hos Peugeotförsäljaren där. Medlemsantalet var i början inte så stort, men redan i den första matrikeln från 1980 kunde man räkna in över 150 medlemmar. Nu är vi drygt 500 medlemmar i klubben.

Peugeots logotype Lejonet såg ut så här i slutet av 1970-talet, då Peugeotklubben bildades.

Klubbens inriktning har varit, och är fortfarande, att tjäna som förbindelselänk medlemmar emellan, i sökandet efter reservdelar, tekniska tips och råd, eller annat som krävs för att hålla en äldre bil rullande. För det ändamålet har vi vår klubbtidning Lejonet, som utkommer med fyra nummer per år. Klubbens nu gällande Stadgar antogs 1993 och justerades 2016.

Härtill kommer de årliga sammankomsterna på olika håll i landet, där möjlighet ges att träffa likasinnade under trevliga former. Vi har rallyn, utflykter, reservdelsmarknader och ibland träffar där medlemmar förutom de sedvanliga bilaktiviteterna får tillfälle att ta del av olika lokala evenemang och sevärdheter utanför fordonshobbyn. Dessa aktiviteter annonseras i vår Kalender.

Klubben har också ett eget lager av Reservdelar som säljs till medlemmar till förmånliga priser.

Svenska Peugeotklubben är sedan mitten av 1980-talet medlem av MHRF – Motorhistoriska Riksförbundet. Det är en paraplyorganisation som har som sin väsentligaste uppgift att föra medlemsklubbarnas talan gentemot myndigheter etc. Hösten 2017 har MHRF ca 200 anslutna klubbar med ca 100.000 medlemmar. Genom vårt medlemskap i MHRF kan vi dessutom erbjuda klubbens medlemmar att få teckna den förmånliga MHRF-försäkringen för samlarfordon.

Klubben är även ansluten till L’Aventure Peugeot. Denna organisation bildades 1982, och tog aktiv del i skapandet av Peugeotmuséet i Sochaux i Frankrike, som invigdes 1988. Verksamheten stöttas aktivt av företaget Peugeot, som är mycket måna om att hålla märkets historia levande. L’Aventure Peugeot är också en sammanhållande länk för Peugeotklubbar runt om i världen. Såväl Peugeotklubbar som enskilda personer kan bli medlemmar i organisationen.

Tillsammans med ett lands Peugeotklubb och generalagent arrangerar L’Aventure Peugeot  varje år ett Internationellt Peugeot Möte (IPM), dit klubbmedlemmar från anslutna klubbar i olika länder inbjuds. Detta möte ägde 1996 rum i Sverige – i Karlsborg – i regi av Svenska Peugeotklubben. 158 ekipage och mer än 300 deltagare kunde räknas in. Ett mycket lyckat och uppskattat arrangemang, enligt de som var med.

Under 2000-talet har IPM arrangerats på följande platser:

2000SochauxFrankrike
2001GardasjönItalien